BWS-Syndroom: Tips & Info voor uw gezonde rug!
Hier kunt u direct naar de afzonderlijke onderwerpen gaan:
Wat is het borstwervelkolom syndroom?
Het thoracaal syndroom (borstwervelkolom syndroom) is een verzamelbegrip voor pijn die van de borstwervelkolom of het gebied eromheen uitgaat.Het pijnkarakter van het borstwervelkolom syndroom wordt door patiënten meestal als dof en drukkend beschreven. Meestal is het spierstelsel naast de wervelkolom verhard en drukpijnlijk. Vaak is er ook kloppende pijn boven de doornuitsteeksels van de wervellichamen.
Relatief vaak komen klachten voor in het kader van groeistoornissen (bijv. de ziekte van Scheuermann, scoliose), begunstigd door de daarmee gepaard gaande slechte houding. Het borstwervelkolom syndroom kan ook het gevolg zijn van ingeklapte wervels door osteoporose. Vaak komt een borstwervelkolom syndroom ook voor na een wervelbreuk door een ongeluk.
De borstwervelkolom:
de borstwervelkolom is het gedeelte van de wervelkolom tussen de hals- en lendenwervelkolom. Bij de mens bestaat deze uit 12 wervels, op onze foto blauw gekleurd. Bij een gezond persoon toont het een boog naar achteren, die fysiologische kyfose wordt genoemd.De borstwervel:
de borstwervels zijn achteraan hoger dan vooraan. De oppervlakken van de gewrichtsuitsteeksels staan verticaal en naar achteren gericht, en overlappen de doornuitsteeksels net als dakpannen. Het wervelgat is rond. Bovendien bieden de wervels op hun lichamen en de dwarsuitsteeksels gewrichtsoppervlakken voor de ribben.Klachten die in verband kunnen worden gebracht met geblokkeerde wervels:
Veel pijn en klachten zijn te wijten aan problemen met de wervelkolom. Hier vindt u een lijst van welke borstwervels verantwoordelijk zijn voor welke klachten:- 01. Borstwervel: schouderpijn, nekkramp
- 02. Borstwervel: hartproblemen, pijn in het borstbeen
- 03. Borstwervel: griep, ademhalingsmoeilijkheden, bronchiale astma
- 04. Borstwervel: galstenen, zijdelingse hoofdpijn
- 05. Borstwervel: hoge bloeddruk, vermoeidheid, slechte bloedcirculatie
- 06. Borstwervel: brandend maagzuur, spijsverteringsproblemen, diabetes
- 07. Borstwervel: maagklachten, gevoel van zwakte
- 08. Borstwervel: zwak afweersysteem
- 09. Borstwervel: allergieën, netelroos
- 10. Borstwervel: aderverkalking, chronische vermoeidheid
- 11. Borstwervel: huidziekten, eczeem, acne enz.
- 12. Borstwervel: reuma, groeistoornissen, onvruchtbaarheid
Tips voor elke dag bij het borstwervelkolom syndroom
1. Het optimale liggen:ga moe naar bed, u slaapt beter! Een korte avondwandeling en daarna ontspanning met een glas wijn kan bevorderlijker zijn voor de slaap dan medicijnen of bepaalde zeer dure 'slaapmiddelen'. In het algemeen geldt voor een slaapondergrond: liever iets harder dan te zacht. Vergeet niet dat u om de paar minuten van houding verandert terwijl u slaapt! Kies zorgvuldig voor hen individueel een matras, de matrassen-vragenlijst zal u daarbij helpen. Als u onze vragenlijst doorklikt, kunt u zelf uw gewenste matras kiezen op basis van de informatie die u ontvangt, of een schriftelijk, individueel uitgewerkt advies voor matrassen aanvragen per e-mail.
2. De juiste zitpositie:
hoe zit ik correct? In de vroege Middeleeuwen kwamen de Hunnen uit de steppen van Azië naar Europa. Ze legden deze enorme afstand vooral zittend af. Maar: hun zitondergrond, de paarden, bewoog voortdurend, en hierop zittend was dus ook hun lichaam altijd in beweging. Dit betekent voor ons zitgedrag: een stijve stoel kan slechts ideaal zijn voor één specifieke zithouding tegelijk, maar niet voor het veranderen van lichaamshouding. We moeten ernaar streven om niet in een geforceerde houding te zitten, maar om onze zithouding voortdurend te veranderen. Het "bewogen zitten" is het juiste zitten! Een kind dat voortdurend zijn of haar zitpositie instinctief verandert, doet het goed: het is geen "friemelkind"!
3. Het ideale staan:
iets soortgelijks geldt voor het staan. "Een starre houding" is ongunstig. U moet ook voortdurend van positie veranderen als u staat, bijvoorbeeld het ene been hoger plaatsen dan het andere en ervoor zorgen dat de zijbelasting verandert.
4. Het juiste lopen:
Lopen en rennen met goed schoeisel, vooral op "gegroeide grond", is een gunstige belasting voor de wervelkolom en traint ook de structuren die u op uw plaats houden. Pijn treedt alleen op wanneer er sprake is van ernstigere aandoeningen of wanneer er sprake is van een onbalans tussen de wervelkolom, de houding en de belasting ten opzichte van het spierstelsel. Geef het "joggen" of sportief wandelen desondanks niet op, maar maak juist gebruik van de positieve therapeutische werking.
allnatura tips en advies
De juiste en verkeerde matras bij een borstwervelkolom syndroom:
vooral bij het liggen is het belangrijk om de wervelkolom te ontlasten. Hier worden vaak ernstige fouten gemaakt, die tot meer pijn kunnen leiden.Het lichaam kan niet goed wegzakken in een te harde matras waardoor er een knik in de wervelkolom ontstaat.
Een te zachte matras zorgt ervoor dat de wervelkolom doorhangt en dus ook dat er een geknikte houding ontstaat.
Verkeerd en correct liggen
verkeerd: de matras is te hard, de wervelkolom wordt gebogen, wat leidt tot rugpijn.
verkeerd: de matras is te zacht, de wervelkolom hangt door en wordt gebogen. Ook dit leidt tot rugpijn.
correct: matras met variabele hardheidsgraad en hoge puntelasticiteit, de wervelkolom ligt in een rechte en ontspannen positie, waardoor u geen pijn hebt tijdens uw nachtrust.
Om een optimale, anatomisch correcte ligging van het lichaam te bereiken met gelijktijdige ontlasting van de wervelkolom, gebruiken we bij allnatura natuurlatexkernen met meerdere zones en bereiken zo zeer goede resultaten voor de klant:
5-zone-kern:
hoofd-hals-zone / schouderzone / bekkenzone / zachte zone / middelharde zone
7-zone-kern:
hoofd-hals-zone / schouderzone / lendenwervelzone / bekkenzone / ondersteunende zone / zachte zone / middelharde zone
Met deze varianten is men in de gelegenheid om naar eigen voorwaarden de slaapondergrond, oftewel de juiste matras uit te kiezen.
Al onze varianten natuurlatex matrassen hebben een natuurrubbergehalte van 100 %. Elke overtrek, of deze nu van scheerwol, katoen of paardenhaar gemaakt is, is volledig natuurzuiver. De matrastijken worden gemaakt van 100 % katoen uit biologische teelt.
Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.
Hier zijn nog enkele interessante links over het onderwerp: