0 0

Tekstpassage uit de speciale uitgave van ÖKO-TEST van 09-2002 "Gesundheit & Fitness":

Daar lachen de mijten om!

Neemolie Sprays en poeders moeten de kleine huisstofmijten het leven in bed, op de bank en in tapijten onmogelijk maken.

De meeste middelen zijn nochtans hun geld niet waard.

De menselijke omgeving is een biotoop voor deze kleine spinachtigen en diverse fabrikanten (helaas ook veel eco-winkels en postorderbedrijven) bieden dan ook een schijnbaar voordelig alternatief aan: "Anti-mijt middel".

De producten, meestal sprays, zijn bedoeld om de kleine dieren te doden of te verdrijven en de allergene uitwerpselen gemakkelijker opzuigbaar te maken. Dit zou bijvoorbeeld moeten worden gebruikt in plaats van allergeen- en mijtbestendige tijken voor matrassen.

Allergie-experts zijn sceptisch over de vraag of deze middelen wel degelijk effectief zijn. Velen, zoals de Deutsche Allergie- und Asthma-Bund (DAAB), beschouwen deze mijtdoders hooguit als een ondersteunende factor.

Het tijdschrift "ÖKO-TEST" testte in zijn speciale editie van 09-2002 "Gesundheit & Fitness" 15 anti-mijt middelen en vroeg de allergiebioloog en mijtexpert Dr. Jörg-Thomas Franz van de Universiteit van Paderborn om de werkzame bestanddelen te evalueren.
Daarnaast werden de producten in een aantal laboratoria getest op schadelijke stoffen.

Het testresultaat:

Geen enkele van de 15 producten kreeg de beoordeling "zeer goed" of "goed", slechts vier kregen de beoordeling "voldoende". Alle andere werden beschouwd als "gebrekkig" (met inbegrip van neemolie-sprays van zogenaamde eco-aanbieders) of zelfs "onvoldoende".

Bij geen enkele van de gebruikte werkstoffen kon duidelijk worden bewezen dat mensen met een allergie zich achteraf beter voelden!

Voor de stof benzylbenzoaat zijn er wel studies die een effect op de huisstofmijt aantonen.
Met name recente klinische studies betwijfelen echter of het praktische gebruik van benzylbenzoaat in het huishouden een relevante verbetering voor mensen met een allergie kan opleveren.
Vooral bij matrassen en gestoffeerde meubelen kan de stof niet zo diep doordringen, dat de mijten geen kans meer krijgen.

Dit punt van kritiek geldt ook voor de populaire neemolie. Maar in tegenstelling tot benzylbenzoaat, krijgt neemolie veel minpunten van ÖKO-TEST:

Volgens de expert Dr. Franz zijn er tot op vandaag nog steeds geen wetenschappelijk correcte studies, die enige werkzaamheid tegen huisstofmijt aantonen.
Hoewel bij verschillende insecten een zekere werking kan worden aangetoond, is deze niet zomaar van toepassing op de huisstofmijt.

ÖKO-TEST citeert de expert over de inherente geur van neemolie: "Als ik een mijt was, zou ik vrijwillig naar de buren verhuizen!"

De aanbevelingen van ÖKO-TEST:

  • Anti-mijt middelen zijn hun geld niet waard. Ze dringen niet diep genoeg door in matrassen en gestoffeerde meubelen, zodat de huisstofmijt voldoende mogelijkheden krijgt om zich terug te trekken. Deze producten blijken wel nuttig te zijn voor het reinigen van tapijten.
  • Volgens de huidige wetenschappelijke bevindingen zijn middelen met benzylbenzoaat nog steeds het meest werkzaam.
  • Voor matrassen, waar de meeste huisstofmijten voorkomen, zijn speciale mijtbestendige tijken geschikter. Bij lederen banken en fauteuils vormt dit geen probleem. Voor mijten is dit geen goede levensomgeving.
  • Veegbare vloeren zijn voor mensen met een allergie beter dan tapijten. Deze moeten echter ook dagelijks worden schoongemaakt, anders kan het stof van de gladde oppervlakken worden opgestuwd en problemen veroorzaken.
  • Wie het zonder stofvangers zoals open rekken of gordijnen doet, heeft minder problemen als allergiepatiënt.

Een aanvullende opmerking van allnatura:

Zelfs als het mogelijk zou zijn om mijten duurzaam te bestrijden met speciale anti-mijt sprays, komt de volgende lastige vraag:
Wanneer en hoe vaak moet ik bijvoorbeeld mijn matras inspuiten? Omdat dit afhankelijk is van de kamertemperatuur, de luchtvochtigheid in de ruimte en vele andere factoren, is het eenvoudigweg niet mogelijk om specifieke tijdstippen te bepalen.
Tenzij u - naast een spray - een elektronenmicroscoop voor uw slaapkamer koopt om regelmatig te kunnen beoordelen wanneer het tijd is om de mijtendoder uit de kast te halen.

Het is een stuk eenvoudiger om uw allergeen- en mijtbestendige matrastijk regelmatig te wassen!

Vele allnatura-matrassen worden als anti-allergie variant met een afneembare en wasbare Medicott-tijk geleverd.
Op aanvraag en tegen een meerprijs kunnen we ook alle andere matrassenvarianten met deze tijk aanbieden.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.



Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....