0 0

Blanketten van synthetische vezels - wil je onder plastic slapen?

Dekbedden van synthetische vezels zijn vaak goedkoop. Uiteindelijk betalen we echter een veel hogere prijs door gezondheids- en milieuschade. Ontdek wat wij onszelf en het milieu aandoen met synthetische vezels in deze duidelijke tekst.

Wat zijn synthetische vezels en welke zijn de bekendste?

Synthetische vezels worden geconstrueerd door de grondstoffen, het fabricageproces en bepaalde nabehandelingen naar behoefte te wijzigen. Deze vezels hebben dan precies de gewenste eigenschappen. Wereldwijd worden er nu al meer kunstvezels geproduceerd dan katoen.

De bekendste kunstvezels zijn microvezels, elastaan, Gore-Tex, vezels van polyester, polyamide, polypropeen en PVC. De populaire fleecestoffen zijn ontstaan uit een verdere ontwikkeling van polyestervezels. De pluizige pool ontstaat door het opensnijden van de ragfijne lussen van de bulkstof.

Welke grondstoffen worden gebruikt om kunstvezels te maken?

Raffinaderij

Zo wordt bij diverse omzettingsprocessen uit ruwe olie een zeer viskeuze massa vervaardigd. Dit wordt door fijne spuitmonden geperst om de synthetische vezels te creëren die vervolgens kunnen worden hergebruikt. Deze polyestervezels zijn wereldwijd de belangrijkste synthetische vezels en bijna tweederde van alle kunstvezelproducten wordt ervan gemaakt.

Hier is de lijst van mogelijke grondstoffen:

  • Petroleum
  • Kolen
  • Natuurgas
  • Gerecyclede PET-flessen

Wat zijn de nadelen van kunstvezels?

  • De winning uit niet-hernieuwbare grondstoffen is twijfelachtig
  • De meeste oneerlijk verhandelde en milieuonvriendelijke grondstoffen worden gebruikt voor de snelle en goedkope massaproductie uit kostenoverwegingen
  • Het wassen van textiel van synthetische vezels (vooral fleece) leidt ertoe dat pluisjes in het afvalwater terechtkomen en als microplastic afval in de oceanen worden gedumpt
  • De fabrikanten van stoffen adverteren vaak met een lage vochtabsorptie. Hierdoor voelt de stof echter al snel onaangenaam vochtig aan
  • Hoge elektrostatische lading

60% van de wereldwijd gebruikte vezels zijn synthetische kunstvezels. Dit betekent dat we veel kleding en dekbedden op basis van aardolie gebruiken. Natuurlijke vezels bijmengen is ook geen oplossing - dit mengsel is niet biologisch afbreekbaar, niet composteerbaar en zeker niet gemakkelijk recycleerbaar.

Welke alternatieven zijn er?

Hoe natuurlijker de stoffen en hoe korter de transportroutes, hoe duurzamer de materialen. Het meest duurzaam zijn plantaardige vezels van gecontroleerde biologische teelt (kbA) en dierlijke vezels van gecontroleerde biologische veehouderij (kbT).

Mogelijke alternatieven:

  • Zaadvezels, b.v. katoen, kapok
  • Bastvezels, b.v. bamboe, hennep, jute, linnen, hennep
  • Harde vezels, bijv. sisal en kokos
  • Zijde, b.v. moerbei en tussah

De allnatura conclusie

Het komt erop neer dat wij, in ons eigen belang en dat van het milieu, altijd moeten kiezen voor natuurlijke vezels in plaats van kunstvezels. Natuurlijke vezels zijn duurzamer en worden met minder chemicaliën gemaakt. Ruwe aardolie, steenkool en aardgas zijn niet-hernieuwbare grondstoffen. Natuurlijke hulpbronnen moeten hier worden behouden en deze materialen moeten waar mogelijk worden weggedaan. Stoffen gemaakt van gerecycleerde PET-flessen zijn hier natuurlijk iets zinvoller, omdat de natuurlijke hulpbronnen al in omloop zijn. Maar laten we eerlijk zijn - willen we echt onder plastic afval slapen?.

laden

Een moment geduld.....