0 0

Is een doe-het-zelf lattenbodem echt een goede slaapoplossing?

Heb je plannen voor vanavond? Zo niet, dan kunt u letterlijk zelf een gloednieuwe lattenbodem maken.

Ga hiervoor naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Want volgens Stiftung Warentest in het nummer 10/2015 kun je nu zelf een lattenbodem bouwen van houten latten.

Wij raden dit echter sterk af! Waarom? Dat is waarom - wij ophelderen!

Doe-het-zelf lattenbodem vs. technisch hoogstaande lattenbodem!

Een plank voor een bed, dat kan niet! Heb je ooit op de vloer geslapen bij je vrienden tijdens je Sturm und Drang fase? Dan weet je hoe dit voelt. Pure spanning. Pijn en krampen van top tot teen!
Maar dit is precies wat Stiftung Warentest aanbeveelt in haar uitgave van 10/2015 "Duur kopen? Bouw het zelf!" - een stijf frame of een doe-het-zelf lattenbodem. Niets stuitert, niets geeft mee, een plank, zeg maar. Een plank met luchtgaten die door de matras wordt opgevuld.

Sindsdien heeft menig bed waarschijnlijk zo'n zelfgemaakte, stijve lattenbodem of zelfs een spaanplaat (zoals gebruikt als bodem in de test) onder de matras gehad in plaats van een echte lattenbodem. Zo'n lattenbodem of ondervering is immers goed voor ca. 30-35 % van het liggevoel. Helaas is de mening van Stiftung Warentest voor veel mensen wet.

Een dichte, ongeventileerde onderlaag, zoals een houten plank of een spaanplaat, zou natuurlijk gezondheidsbedreigende onzin zijn! Per slot van rekening zweet een mens 300 - 500 ml per nacht. Dit vocht moet uit de matras kunnen ontsnappen in de kamerlucht. Op spaanplaat is dit echter niet mogelijk en begint de matras te schimmelen. Wij raden dit ten zeerste af!

Het punt "Zorgen voor een goede ventilatie" is dus een belangrijk kenmerk van een lattenbodem. De door de Stiftung Warentest gepropageerde doe-het-zelf-lattenbodem voldoet hieraan, maar het is niet alleen dit criterium dat een lattenbodem onderscheidt.

Matras en lattenbodem vormen een symbiose!

Een doe-het-zelf lattenbodem kan geen goede slaapoplossing zijn! Omdat een lattenraam ook de liggende eigenschappen moet ondersteunen of verbeteren. Een individueel instelbare lattenbodem is daarom het neusje van de zalm. Alleen als team vormen matras en lattenbodem een symbiose en bieden een comfort en flexibiliteit die onovertroffen is.

Zo kan een verstelbare lattenbodem individueel op de slaper worden ingesteld om in samenspel met de matras optimaal te functioneren. Een matras moet daarom altijd worden gezien in combinatie met de lattenbodem. U kunt dit eenvoudig uitproberen door in bed te gaan liggen met uw hoofd aan het voeteneind van het bed of door gewoon op de lattenbodem te gaan liggen. Het verschil is duidelijk merkbaar.

Het lattenframe, ook wel lattenbodem genoemd, wordt gebruikt om de interne gewichtsverdeling van het lichaam in evenwicht te brengen. Vaak wordt hier de regio van het bekken, het middel of de lendenwervelkolom bedoeld. Een matras kan zo'n zinkende regeling niet alleen aan. De lattenbodem moet dus een deel van de steunfunctie voor zware lichaamsdelen overnemen.

Een doe-het-zelf lattenbodem kan ook nooit een middenzoneversteviging hebben die ervoor zorgt dat elk lichaamsgewicht op de best mogelijke manier wordt ondersteund. Om die reden zitten oprolbare lamellen ook niet in ons assortiment voor volwassenen. Deze zijn - net als de doe-het-zelf lattenbodem - stijf en veren niet. Daarom kunnen wij ze niet aanbevelen als alternatief voor een lattenbodem, ook vanuit orthopedisch oogpunt.
Voor elke behoefte moet de juiste lattenbodem worden gevonden. Er is dus ook een optimale lattenbodem voor verschillende ziektebeelden, bepaalde eisen of mensen met overgewicht. Zo individueel als wij zijn, geldt dat ook voor de lattenbodem. Dit is de enige manier om een goede slaapoplossing te creëren.

Elke Onze lattenbodems biedt u minstens 26 veerlatten, sommige met hardheidsregeling en middenzoneversterking. Elke verstelbare lattenbodem is een lattenbodem met verschillende zones en heeft een optioneel verstelbaar hoofd- en voeteneinde. De lattenbodem, in combinatie met de matras, is ontworpen om ervoor te zorgen dat de rugspieren en tussenwervelschijven zich 's nachts kunnen herstellen en dat de wervelkolom in elke slaaphouding wordt ontlast. Deze ontlasting van de wervelkolom kan alleen worden bereikt met een Lattenbodem met zeer flexibele latten, die zich aan elke lighouding kan aanpassen. De licht overhangende en voorgespannen latten zorgen voor de belangrijke en juiste "druk" in het midden van de rug, zodat de lenden perfect worden ondersteund.

Hoe presteert een schuimmatras op een inflexibele bodem?

Een stijve doe-het-zelf lattenbodem is helemaal niet geschikt, zeker niet voor een schuimmatras. Het is bijna geplet op de onbuigzame basis. Daarom kunnen wij de lattenbodemtest van de Stiftung Warentest in de uitgave 10/2015 niet zonder commentaar laten. We moeten hier echt waarschuwen! Een starre lattenbodem is niet geschikt voor een schuimmatras die door volwassenen wordt gebruikt! Het samendrukken van de schuimmatras bevordert de vorming van ligkuilen. Dit verkort de levensduur van de matras aanzienlijk.

Wij bevelen als minimale uitrusting een stevige lattenbodem met ten minste 25 gebogen veerlatten en middenzoneverstelling aan. Met hun zachte tegendruk bieden de overhangende veerlatten een zinvolle ondersteuning voor het bovenlichaam en zorgen ze tevens voor een lange levensduur van de matras. Dit komt doordat de luchtverversing of "ventilatie" wordt gewaarborgd door de vering van de overhangende veerlatten. Met een verstelbare middenzone kunt u de ligkarakteristieken van uw matras in de lordose en het bekkengebied aanpassen aan uw persoonlijke wensen.

U kunt gemakkelijk zelf testen hoe belangrijk een optimale ondersteuning is. Om dit te doen, legt u uw matras op de grond en probeert u het uit. U zult onmiddellijk het verschil voelen met een technisch volwassen lattenbodem!

Onze conclusie

Hoewel Stiftung Warentest in haar "Lattenbodemtest" in het nummer 10/2015 geen allnatura lattenbodem heeft getest, moet toch worden gezegd dat een zelfgemaakte, stijve lattenbodem onvoldoende geschikt is als matrasbodem en dus geen goede slaapoplossing is. Zeker niet voor een schuimmatras. Het heeft een elastische basis nodig, zodat het niet te snel uitzakt! Want niet elke lattenbodem is voor elke matras geschikt, aldus Markus Kamps - preventoloog en erkend beddenspecialist: "Afhankelijk van het type matras is de ondervering nog belangrijker voor het ligcomfort dan de matras zelf."

Het is dus ook aan te raden om bij de aankoop van een matras de geschiktheid van de lattenbodem te controleren. Net als bij de aankoop van een matras is het niet nodig om bij de aankoop van een lattenbodem te kiezen voor een duur, hoogtechnologisch model. Een optimale lattenbodem is niet duur en presteert na vele jaren nog steeds getrouw. Want - zoals de testers terecht opmerkten - een goede lattenbodem die nog helemaal in orde is, hoeft niet automatisch opnieuw te worden gekocht als de matras wordt vervangen.


laden

Een moment geduld.....