Schimmel in de slaapkamer - duidelijke taal van allnatura
Schimmel - een serieus gezondheidsrisico!
Schimmel houdt van vocht - dat is waar het echt gedijt. Maar de bewoners van het huis niet, want schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Alle soorten schimmelsporen kunnen allergische reacties opwekken, zoals irritatie van de slijmvliezen, hoesten, hoofdpijn of vermoeidheid. Bij gevoelige mensen zijn ook astma-aanvallen mogelijk. Een permanent hoge concentratie sporen in de binnenlucht kan zelfs een gezond persoon ziek maken.Help, mijn matras is beschimmeld!
Onze slaapexperts horen dit of soortgelijke verzoeken vaak. Daarom willen wij dit probleem nader bekijken. Wij willen u graag laten zien wat schimmelgroei veroorzaakt en hoe u het kunt voorkomen. Overigens - slechts in zeer zeldzame gevallen is het beschimmelde voorwerp "de schuldige" van de aantasting, dus helaas is het verwijderen ervan slechts een oplossing op zeer korte termijn, zolang de werkelijke oorzaak niet wordt weggenomen.Alle deskundigen zijn het er echter over eens dat schimmelaantasting niet zomaar mag worden aanvaard, maar dat grondige sanering en wegneming van de oorzaken absoluut noodzakelijk is om gezondheidsschade voor de bewoners te voorkomen.
Te veel vocht - de wortel van het kwaad
Schimmel heeft vocht nodig om te groeien. Een te vochtig binnenklimaat is dus bijna een uitnodiging voor de schadelijke schimmel, die groeit bij temperaturen tussen ongeveer 0 en 30 graden. Bij hogere of lagere temperaturen wordt hij echter niet gedood, maar stopt alleen met groeien. Om goed te gedijen, heeft het ook een voedingsbodem nodig. Schimmel is daar niet kieskeurig in, dat kan bijvoorbeeld behang of vloerbedekking zijn, vochtig hout, textiel, bestanddelen van muurverf of pleisterwerk.In het verleden werden huizen al geforceerd geventileerd door lekkende ramen. De schimmel verschijnt vaak eerst in de vensteropeningen, in de raamkozijnen of achter meubels - vaak begint de aantasting met schimmelvlekken op het behang van de buitenmuren. Dit is te wijten aan de lage temperatuur van deze ruimte in vergelijking met de rest van de kamer. Het vocht uit de (warme) kamerlucht slaat daar neer als condens en de schimmel kan zich vastzetten.
Probleemkamer slaapkamer
De slaapkamer is vaak aangetast door schimmel, soms heeft zelfs de matras schimmelvlekken. Dit is te wijten aan een interactie van verschillende punten - hieronder volgt een kort overzicht:- In de slaapkamer is het meestal koeler dan in de rest van de flat, de verwarming blijft vaak uit. De muren koelen daar ook af, zodat de vochtige kamerlucht daar kan condenseren. Vaak zijn er ook 2 buitenmuren die in principe koeler zijn dan binnenmuren.
- Wandoppervlakken zijn gevuld met grote kledingkasten, en deze zijn vaak direct tegen de muur geplaatst. Dit voorkomt dat de muur wordt verwarmd door de kamerlucht, zodat ook hier vocht condenseert.
- De slaapkamerdeur wordt vaak opengelaten om de slaapkamer "om te draaien", om hem als het ware vanuit de woonkamers te verwarmen. Zo komt er warme, vochtige lucht in de ruimte, die op zich koel is, en slaat die op de koude oppervlakken.
- Veel mensen onderschatten de grote hoeveelheid water die mensen zelf afgeven tijdens de slaap - hetzij door ademhaling, hetzij door zweten. Dit vocht slaat onmiddellijk neer op koude plaatsen of wordt geabsorbeerd door bestaande "tussenvoorraden", zoals de sprei, de matras, het tapijt of houten meubelen met open poriën. Deze zogenaamde "buffers" zijn op zichzelf zeer nuttig, omdat zij het vochtgehalte van de lucht 's nachts binnen een aanvaardbaar bereik houden. Het probleem hierbij is dat de meeste mensen over het algemeen te weinig ventileren, maar dat de kamerlucht overdag ook vochtig is door het uitdrogen van de "buffers" en dus ververst moet worden.
- Ladebedden of een bed dat 's morgens meteen perfect wordt opgemaakt, verhinderen de absoluut noodzakelijke ventilatie van de matras - drogen overdag is dan niet in voldoende mate mogelijk en de matras blijft "permanent vochtig". Een paradijs voor schimmel, van welk materiaal de matras ook gemaakt is!
- De slaapkamer wordt ook wel eens misbruikt voor het drogen van de was - nog een reden voor te vochtige kamerlucht.
- De ruimte wordt onjuist of onvoldoende geventileerd. Trouwens - de permanente kiepstand van de ramen is bijna ineffectief voor de ventilatie, verspilt verwarmingsenergie en kan zelfs schimmelgroei bevorderen, vooral in de winter.
Voorkomen is beter dan genezen
Als schimmelaantasting eenmaal is opgetreden, gaat deze natuurlijk niet meer weg als er niet goed wordt geventileerd. Als de aantasting slechts gering en vers is, raden chemici van bouwmaterialen aan herhaaldelijk te wrijven met ten minste 70 procent alcohol (ethanol) en getuigen zij van de grote doeltreffendheid daarvan met slechts geringe neveneffecten. Uit gezondheidsoogpunt zijn middelen met chloorbleekmiddel of ammoniak niet aan te bevelen. Ernstigere aantastingen moeten altijd door een specialist worden verwijderd. De oorzaak (structurele gebreken, waterschade, onvoldoende ventilatie...) moet ook worden weggenomen om een nieuwe plaag te voorkomen.Het is dus beter als er in de eerste plaats geen schimmel ontstaat. Hier volgen een paar doeltreffende en gemakkelijk te volgen tips voor het creëren van de juiste woonomgeving.
- Zorg er ook voor dat de temperatuur in uw woonkamers in de overgangsperiode (lente en herfst) voldoende is - de woonkamer, kinderkamer en keuken moeten rond de 20 graden zijn, en in de badkamer wordt 21 graden aanbevolen. De slaapkamer moet 's nachts ook minstens 16 graden zijn.
Hoe kouder een kamer is, des te vaker moet hij grondig worden gelucht. - Zelfs als u overdag niet thuis bent, moet u de verwarming nooit helemaal uitzetten. Hierdoor koelen de muren te veel af en condenseert er vocht op. Dit is ook gemakkelijk voor uw portemonnee, want het voortdurend afkoelen en opnieuw opwarmen van de flat is duurder dan het handhaven van een (verlaagde) gemiddelde temperatuur.
- Sluit altijd de kamerdeuren van verschillend verwarmde kamers, anders komt warme en vochtige lucht in koelere ruimten en veroorzaakt condensatie.
Zorg er dus voor dat de slaapkamer niet "oververhit" raakt - verwarm de slaapkamer nooit vanuit de woonkamer! - Rechte ventilatie!
Ventileer van binnen naar buiten - het heeft geen zin de badkamerdeur open te laten staan na het douchen, bijvoorbeeld. Dit verspreidt de vochtige lucht alleen maar door de hele flat. Het is dus beter om het raam open te zetten - een paar minuten is genoeg.
Ventileer 's morgens en 's avonds volledig - open de ramen en deuren in elke kamer van de flat. Hoe kouder het buiten is, hoe sneller de luchtverversing werkt, en in ieder geval is die na 15 minuten voltooid. Overigens kunt u ook bij regenweer zonder aarzelen ventileren, want de buitenlucht is altijd droger dan de kamerlucht.
Kamers waar mensen hebben verbleven, moeten ook een paar keer per dag worden gelucht. Lucht de kamer altijd na het strijken. Als u de was in de flat moet drogen, moet u deze ruimte vaker luchten. Zorg ervoor dat de kamerdeur gesloten blijft. - Grote kasten en brede bedden moeten niet direct tegen de muur worden geplaatst, zodat daarachter een luchtuitwisseling kan plaatsvinden.
- Maak uw bed 's morgens niet als eerste op - de matras droogt veel beter zonder een "hoes".
Dit is vooral belangrijk bij bedden met laden, waar de ventilatie van onderen beperkt is. Trek de bedlades overdag af en toe uit, zodat de matras ook van onderen lucht krijgt.