Tropisch hout - niet bij allnatura! - duidelijke taal van allnatura
Tropische bossen - helemaal niet natura!
Het regenwoud wordt meedogenloos geëxploiteerd! De achtergrond, de verwoestende dimensies en wat ieder van ons ertegen kan doen, leert u in deze eenvoudige tekst.Waarheden over tropisch hout
- De bekendste tropische houtsoorten zijn teak, mahonie, eucalyptus, acacia en ramin. Bovendien worden de minder bekende houtsoorten zoals bangkirai, meranti, bongossi, merbau, obeche en wengé als ecologisch zeer twijfelachtig beschouwd. Zeer zeldzaam zijn de tropische wouden Macaranduba, Cumarú, Bintangor en Kasai.
- In de gehele tropen is 24% van het plantagegebied beplant met eucalyptus (meestal voor de papier- en bouwmaterialenindustrie), 17% met teak en 9% met acacia. Teak en acacia worden met name gebruikt voor de vervaardiging van meubels en houtproducten.
- Een groot aantal tropische boomsoorten - zoals mahonie, teak of ramin - wordt getroffen door illegale houtkap.
- De zeldzame tropische houtsoorten zijn bijzonder bedreigd, omdat zij door het beperkte aanbod meer opbrengen bij de verkoop. Deze vicieuze cirkel kan het voortbestaan van een zeldzame soort fundamenteel in gevaar brengen.
Wat zijn de redenen voor de ontbossing van het regenwoud?
Extractie van bouw- en brandstoffen en voor meubelproductie
Het kappen van bomen voor de winning van bouw- en brandstoffen of voor de vervaardiging van meubelen en vloerbedekkingen. Exotische houtsoorten zijn ook populair voor tuinmeubelen, parket en terrassen.
Papier- en pulpproductie
Het immense verbruik van papier in de geïndustrialiseerde landen is verantwoordelijk voor de rigoureuze ontbossing.
Landbouw
Enorme gebieden worden ontbost voor de suikerriet- en katoenteelt. De ontwikkeling van de sojateelt is eveneens een reden tot bezorgdheid. Een minimaal deel van de oogst is bestemd voor de plaatselijke bevolking. Enorme hoeveelheden worden naar Europa uitgevoerd als veevoeder. Wij consumeren vlees en worst ten koste van het regenwoud en het dierenwelzijn.
Trend biobrandstoffen
Door de schaarste aan fossiele brandstoffen groeit de roep om biobrandstoffen. De ethanol die uit suikerriet of palmolie wordt verkregen, maakt het noodzakelijk grote gebieden te ontbossen en plantages aan te leggen.
Extractie van palmolie
Palmolie zit nu in bijna alle producten - van cosmetica tot de bekende chocoladepasta.
Infrastructuur
De geteelde producten moeten naar Europa worden vervoerd. Zo worden dammen en waterkrachtcentrales gebouwd op plaatsen waar de inheemse bevolking en een grote verscheidenheid aan dieren en planten eeuwenlang harmonieus hebben bestaan.
Exploitatie van minerale hulpbronnen
Helaas verleent de regering ook mijnbouwconcessies voor inheemse bewoonde gebieden en bossen met een grote biodiversiteit. Olie en bauxiet worden zonder scrupules gewonnen.
Missende staatsstructuren
Ten gunste van kortetermijnwinst wordt de juiste langetermijnbeslissing vaak op de lange baan geschoven. Corruptie is hier ook niet vreemd.
Beplantingen zijn niet duurzaam!
Het is verleidelijk te geloven dat hout en soja van plantages geen vernietiging veroorzaken. Helaas, dit is een vergissing! Want voor een plantage wordt eerst waardevol regenwoud gekapt. En deze gebieden vermenigvuldigen zich in een alarmerend tempo. Door de aanleg van plantages wordt de inheemse bevolking meedogenloos van haar habitat beroofd. Inheemse dieren worden in het beste geval verjaagd, maar ook vaak roekeloos en zinloos gedood. Plantaardig leven dat eeuwenlang gegroeid is, wordt gewoon weggevaagd. Door de jarenlange teelt in monoculturen worden steeds meer chemicaliën gebruikt. Na jaren van intensieve teelt blijft er dode, vergiftigde grond over. Mensen, dieren en planten in de directe omgeving worden ziek van de giftige stoffen.
Aangezien de soja naar Europa wordt uitgevoerd als veevoeder en kleine boeren vaak hun land moeten verkopen, lijden de mensen in de teeltgebieden vaak zelfs honger. Een topsy-turvy wereld. De teelt op plantages is dus ook absoluut geen duurzaam alternatief!
Welke dier- en plantensoorten worden bedreigd?
Dierenwereld in het regenwoud
Hoewel regenwouden slechts drie tot vier procent van onze planeet bedekken, leeft de helft van alle diersoorten er. Hoeveel het er precies zijn is niet bekend. En miljoenen zijn nog niet eens ontdekt. Dus zelfs soorten die niemand ooit heeft gezien, sterven uit door ontbossing. Als een boom waarop een dier leeft, wordt geveld of zijn territorium wordt vernietigd, hebben deze dieren geen kans om te overleven. De illegale handel doet de rest - duizenden apen, papegaaien, jaguars en co. moeten sterven omdat zij het vervoer als huisdier niet overleven of als bont in de huiskamer worden gelegd.
Planten in het regenwoud
De grond in het regenwoud is vrij onvruchtbaar, omdat alle regen de voedingsstoffen wegspoelt. De plantenwereld heeft hiervoor een unieke cyclus bedacht. Miljoenen insecten, wormen, bacteriën en schimmels breken dode plantendelen in korte tijd af tot humus. Daarbij komen de opgeslagen voedingsstoffen vrij en worden ze door de plant weer opgenomen. Een van de grote overlevers hoog in de bomen is de orchidee, bijvoorbeeld. Deze plant vormt luchtwortels en kan dus water opnemen. Ananasplanten vormen diepe trechters waarin regenwater wordt opgevangen. Veel regenwoudkikkers leven in deze kleine poelen op luchtige hoogten en brengen er zelfs hun kikkervisjes groot. Een geraffineerde symbiose - als de mens niet ingrijpt.
Een ongelooflijke 150 (!) dier- en plantensoorten sterven elk jaar uit. Voor altijd!
Waarom heeft ontbossing gevolgen voor mij?
- Bomen en veenmoerassen slaan veel CO2 op. Dit komt vrij wanneer ze worden ontbost, waardoor het broeikaseffect ontstaat. En de klimaatverandering gaat ons allemaal aan!
- In de regenwouden leven miljoenen dier- en plantensoorten die nog niet zijn onderzocht. Mogelijk zitten hier werkzame stoffen tegen kanker en andere ziekten. Als het regenwoud wordt vernietigd, zullen we het nooit weten!
- De groene long heeft een bijna perfecte watercyclus. Als dit wordt verstoord, kunnen woestijnen zich verder verspreiden.
Wat kan ik doen om het regenwoud te beschermen?
Geen tropisch hout!
Het is duidelijk dat het vermijden van meubelen uit tropische houtsoorten voor iedereen haalbaar is. Er is veel mooi en ook weerbestendig meubilair verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Europees Robiniahout. Op de pagina van OroVerde vindt u alternatieve houtsoorten in de houtvervangingslijst.
Minder vleesconsumptie
De enorme sojateelt komt voort uit onze onverzadigbare honger naar vlees. Maar we hoeven nu niet allemaal vlees op te geven. Wij moeten ons vlees bewust kopen bij de slager die wij vertrouwen, waar de dieren worden gevoederd zonder sojavoer. Of eet gewoon eens minder vlees voor de verandering. De Vegetariërsbond heeft het volgende berekend: Als elke Duitser een vleesloze dag per week zou nemen, zouden er elk jaar 157 miljoen (!) minder dieren moeten worden gefokt en geslacht.
Onbewust gebruik van papier
Denk na of afdrukken echt nodig is, gebruik papier meer dan één keer, gebruik gerecycleerd papier voor toiletpapier, printerpapier en schriften.
Gebruik verwarming, licht en co. spaarzaam
Bespaar energie in huis en op kantoor. Dit vermindert de CO2-uitstoot.
Laat de auto vaker staan
Dit bespaart brandstof en uitstoot. En vergeet het niet: Elke uitrusting is afslankend en gezond.
Vul geen biodiesel
Dit bespaart palmolie en soja.
Verwijder verpakkingsafval en wegwerpproducten
Dit bespaart grondstoffen uit het regenwoud - zoals aluminium.
Stoffen zakken in plaats van plastic zakken
Zo helpt u aardolie te besparen.
Koop regionaal en seizoensgebonden
Koop vers fruit bij de groenteboer en maak er een gezellig praatje bij. Het is veel leuker dan de drukte in de supermarkt!