Veiligheid op het net? - duidelijke taal van allnatura
Volledige beloften veinzen veiligheid
"U kunt veilig winkelen op onze site!" U kunt dit of iets dergelijks waarschijnlijk lezen op de websites van bijna alle online winkels - de handelaren zelf zijn hier waarschijnlijk van overtuigd. Maar is deze subjectieve zelfevaluatie echt waar? Een externe audit door onafhankelijke instanties verschaft duidelijkheid - voor de klant en de winkelier.Er liggen veel valkuilen op de loer bij online winkelen
Online winkelen is praktisch en handig. Je hoeft het huis niet uit, de keuze aan producten is enorm. Helaas zijn er op internet ook veel oplichters die uit zijn op uw geld of uw persoonlijke gegevens. Kijk daarom uit bij het online winkelen, want alleen al in Duitsland worden miljoenen euro's schade veroorzaakt door dubieuze aanbieders en criminelen die zich richten op winkels met veiligheidsleemten.Deze alarmerende cijfers tonen aan dat veiligheidsbewuste actie - zowel van de kant van gereputeerde exploitanten van onlinewinkels als van de kant van klanten - van essentieel belang is. Want alleen samen kunnen we het oplichters en fraudeurs zo moeilijk mogelijk maken om u van uw geld te beroven en een hele bedrijfstak in diskrediet te brengen.
Tips voor onvervalst winkelgenot
Wat kunt u als klant nu concreet doen? Er is eigenlijk maar één gouden regel voor online winkelen: Kijk goed! Controleer de winkel op de volgende vragen voordat u koopt. Als u iets vreemds overkomt, vraag het dan precies aan de klantendienst. Als u geen bevredigend, begrijpelijk antwoord krijgt, is het beter uw handen thuis te houden!- Is de winkel duidelijk gestructureerd en kunt u er gemakkelijk uw weg vinden?
- Zijn de algemene voorwaarden gemakkelijk te vinden en te begrijpen?
- Wordt u geïnformeerd over uw herroepingsrecht?
- Is het bestelproces duidelijk? Kunt u ook afzonderlijke goederen uit het winkelmandje verwijderen, d.w.z. terugleggen? Zijn de leveringskosten duidelijk aangegeven?
- Zijn er verschillende betalingsmogelijkheden, waarover vooraf gedetailleerde informatie wordt verstrekt?
- Hoe gaat de exploitant van de winkel met mijn gegevens om? Zal ik worden geïnformeerd over het gebruik van mijn gegevens?
- Worden de gegevens tijdens het bestelproces in gecodeerde vorm doorgegeven? U herkent deze zogenaamde "SSL-encryptie" aan de adresregel - deze begint dan met https://, veel browsers geven het ook weer met een slotsymbool.
- Kijk eens naar de opdruk - is die volledig, d.w.z. inclusief telefoonnummer en gegevens van de statutaire zetel van het bedrijf?
Bovendien moet u uw virussoftware en firewall altijd up-to-date houden en de aanbevolen beveiligingsupdates voor uw besturingssysteem installeren, zodat uw computer geen zwakke plekken in de beveiliging vertoont die door oplichters kunnen worden aangevallen. Wees ook voorzichtig met uw toegangsgegevens, d.w.z. wachtwoorden en gebruikersnamen.
Externe testinstanties zorgen voor zekerheid - voor ons en de klant
Een gerenommeerde winkelexploitant wil zijn klanten een veilige winkelmogelijkheid bieden die zo min mogelijk een aanvalsoppervlak voor gegevensdiefstal biedt. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan - het is gemakkelijk om zichzelf te overschatten. De ontwikkeling van de technologie gaat maar door - wat vandaag veilig was, is morgen kwetsbaar. Zelfs de veronderstelde "professionals", de exploitanten van onlinewinkels, worden hier snel overrompeld, hoewel zij zeker hun best doen om hun winkel veilig te exploiteren. Daarom moet u volmondige beloften over de veiligheid van een winkel met een korreltje zout nemen, omdat ze vaak alleen de subjectieve indruk van de winkeliers weerspiegelen.Externe audits door specialisten die de laatste ontwikkelingen op de voet volgen, zijn zeer verstandig, vooral op dit gevoelige en complexe gebied. In dit verband vermeldt het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging 4 keurmerken op zijn website "Waarop te letten bij het online winkelen".