0 0

1. Inleiding: Waarom de juiste hardheidsgraad belangrijk is

De basis voor een goede nachtrust is een geschikt matras. Welk model het beste bij u past, hangt af van veel factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en vooral de lichaamsbouw. Als je bredere schouders hebt, moet je verder kunnen wegzakken dan iemand met smallere schouders. Een smaller bekkengebied kan steviger ondersteuning nodig hebben dan een breder bekkengebied, dat ook meer drukontlasting nodig heeft

De stevigheid van de matras is hier cruciaal. Het speelt een belangrijke rol in ons slaapcomfort en onze gezondheid. Afhankelijk van het lichaamstype en de slaaphouding zijn verschillende hardheidsniveaus het meest geschikt. Het is daarom belangrijk om de juiste hardheid te vinden die perfect bij ons lichaam en onze slaapgewoonten past. De basisregel is: in welke slaaphouding je ook ligt, je ruggengraat moet altijd recht zijn en zijn natuurlijke S-vorm behouden en mag niet doorhangen of krom zijn.

2. Hoe wordt de hardheid van een matras bepaald?

De keuze voor een nieuw matras is niet altijd eenvoudig. Fabrikanten geven voor elk matras aan of het hard, medium hard of zacht is. Of ze gebruiken de benamingen van hardheidsgraden van H1 (zeer zacht) tot H5 (zeer hard). Deze informatie is echter aan geen enkele norm gebonden. Dit betekent dat elke fabrikant en elke verkoper in zijn online shop de hardheidsgraad van een matras anders definieert en dat de normale consument vaak niet zeker weet of hij bij aankoop de juiste hardheidsgraad heeft gekozen. Persoonlijk advies en een proefbed zijn daarom erg belangrijk.

2a. De hardheidsgraden van allnatura matrassen

Onze matrassen zijn verkrijgbaar in de hardheidsgraden soft, medium of firm, afhankelijk van het model. In het tabblad "Productbeschrijving" van onze matrassen vindt u meer nuttige informatie, zoals of de betreffende matras wordt aanbevolen voor bepaalde behoeften.

3. Hardheidsgraad en lichaamsgewicht: wat past bij wie?

Wat de theorie betreft, is de slaapgeneeskunde het ermee eens: in principe moeten mensen die wat zwaarder zijn een hogere hardheidsgraad kiezen. Mensen met een lager lichaamsgewicht kunnen dienovereenkomstig een lagere hardheid kiezen.

Hardheidsgraad Supra-Comfort Deze uitspraak is echter erg vereenvoudigd en gebaseerd op mensen die geen orthopedische problemen of eisen hebben. Men zou ook ten onrechte kunnen aannemen dat een zacht matras de beste keuze zou zijn voor kinderen vanwege hun lagere gewicht - dit is gewoon verkeerd. Omdat de ruggengraat van kinderen nog van bloed wordt voorzien en blijft groeien, moeten kinderen op een stevige matras slapen om een gezonde ontwikkeling te bevorderen. In onze gids "De juiste matras voor uw kind" vindt u meer praktische tips over kindermatrassen.

De keuze van de hardheid van een matras op basis van het lichaamsgewicht dient slechts als richtlijn.

Om u te helpen een matras te vinden met de perfecte hardheid voor uw behoeften, hebben we bij allnatura altijd veel belang gehecht aan het geven van persoonlijk en deskundig advies. Zo ontvangt u uw matras van hoge kwaliteit in de hardheidsgraad die perfect bij u past.

3a. soft

allantura matrassen met de hardheidsgraad "soft" zijn voor lichte mensen. Dankzij hun aanpassingsvermogen zijn soft matrassen ook ideaal voor mensen die op een zachtere ondergrond willen of moeten liggen (bijv. bij ernstige scoliose of andere orthopedische problemen).

Vuistregel lichtgewicht:
(lengte in cm min 100) x 0,8
Als je lichaamsgewicht lager is dan deze waarde, word je beschouwd als lichtgewicht.

3b. medium

De hardheidsgraad "medium" is de meest verkochte hardheid van matrassen. Matrassen met deze hardheid bieden een goede balans tussen zachtheid en ondersteuning. Ze zijn ook geschikt voor iets zwaardere mensen die als zijslaper (eventueel met bredere schouders) graag knusser en soepeler slapen.

Vuistregel middelgewicht:
(lengte in cm min 100) x 0,8
(lengte in cm min 100) x 1,2
Als je lichaamsgewicht tussen deze waarden ligt, word je beschouwd als iemand met een gemiddeld gewicht.

3c. firm

Matrassen met de hardheidsgraad "firm" zijn stevig en bieden stevige ondersteuning om wegzakken te voorkomen. Ze zijn geschikt voor mensen met een hoog lichaamsgewicht of voor mensen zonder orthopedische problemen die uitsluitend op hun buik of zijwaarts op hun buik slapen.

Vuistregel voor zwaargewicht:
(lengte in cm min 100) x 1,2
Als je lichaamsgewicht hoger is dan deze waarde, word je beschouwd als zwaargewicht.

4. De invloed van de slaaphouding en slaapgewoonten

De slaaphouding heeft ook een grote invloed op welke stevigheid het meest geschikt is. Het doel is echter altijd dat de wervelkolom recht ligt en zijn natuurlijke S-vorm behoudt. Als de matras te zacht is, zal de wervelkolom doorzakken en als hij te hard is, zal hij doorbuigen. De verkeerde hardheid, die niet is aangepast aan de individuele behoeften, leidt tot rugpijn.

4a. Zijslapers

Hardheidsgraad zijligging De matras voor zijslapers moet zacht genoeg zijn om de schouders en het bekken te laten wegzakken en tegelijkertijd stevig genoeg om de rest van het lichaam te ondersteunen zodat de wervelkolom de juiste vorm behoudt. Afhankelijk van het lichaamsgewicht en de lichaamsvorm is een zacht of medium stevig matras vaak de beste keuze.


4b. Rugslapers

Hardheidsgraad rugligging Voor pure rugslapers is het belangrijk dat de lumbale wervelkolom goed ondersteund wordt om doorzakken in de onderrug te voorkomen. Iets stevigere matrassen - medium of stevig, afhankelijk van het lichaamsgewicht - zijn hier geschikt.



4c. Buikslapers

Hardheidsgraad buikligging Buikslapers hebben een stevige matras nodig. Als de matras te zacht is, zakt de buik in en wordt de ruggengraat overbelast, wat leidt tot rugpijn. Afhankelijk van uw lichaamsgewicht is de ideale hardheid medium of stevig.

5. Materialen en hun effect op de hardheidsgraad

Het materiaal waarvan de matras is gemaakt, geeft een fundamenteel ander liggevoel. De waargenomen hardheidsgraad kan daarom variëren afhankelijk van het type matras.

5a. Schuim- en koudschuimmatrassen

KoudschuimmatrasHet koudschuimmatras is de typische allrounder voor alledag. De kern dempt het lichaam en biedt ondersteuning. Door de hogere oppervlaktespanning geven koudschuimmatrassen over het algemeen een licht steviger liggevoel in vergelijking met matrassen van natuurlatex, maar dit is niet direct gerelateerd aan de hardheidsgraad, maar veel meer aan de dichtheid van de matraskern. Koudschuim matrassen met een hoge dichtheid van 60 kg/m³ hebben een goede puntelasticiteit. Het schuim van een matras met een lagere dichtheid is elastisch en heeft de neiging om passief te veren, waardoor de puntelasticiteit lager is. Een koudschuimmatras van dit type wordt beschreven als oppervlakte-elastisch. Als je geïnteresseerd bent, vind je een selectie op onze pagina voor koudschuim matrassen.

5b. Matrassen met binnenvering

Binnenveringsmatrassen zijn vaak het moeilijkst om op te slapen. De stevigheid van binnenveringsmatrassen hangt meestal af van de draaddikte en het aantal spiraaltjes en veren.

5c. Latex matrassen en natuurlatex matrassen

NatuurlatexmatrasNet als bij een koudschuimmatras wordt het gevoel van stevigheid voornamelijk bepaald door de dichtheid en de lagen natuurlatex, waardoor het liggevoel nauwkeurig kan worden afgesteld. Naast latex worden ook vaak natuurlijke vezelmaterialen zoals paardenhaar en kokos gebruikt, die bijvoorbeeld de uitzonderlijke puntelasticiteit van natuurlatex dempen, wat resulteert in een aanzienlijk steviger liggevoel. Overigens kun je een selectie van uitstekende natuurlatex en natuurlatex matrassen vinden op onze pagina voor natuurlijke latex matrassen.

6. Het belang van testbedden en retourrecht

Hoewel de slaaphouding en lichaamsvorm als leidraad kunnen dienen om te bepalen welke hardheidsgraad voor u het beste is, speelt persoonlijke voorkeur ook een zeer belangrijke rol. Het is daarom belangrijk om de matras voldoende te testen en aandacht te besteden aan retourrechten.

U moet ongeveer 8-10 nachten proefslapen op uw nieuwe matras. Pas na deze tijd is uw lichaam gewend aan de nieuwe slaapsituatie en kan een beoordeling worden gemaakt. Bij allnatura heeft u de mogelijkheid om uw nieuwe matras uitgebreid te testen. Als service voor u verlengen we zelfs de wettelijk voorgeschreven periode van minimaal 14 dagen tot 100 dagen.

7. Conclusie: Hoe vindt u uw perfecte matras

Rustige slaap is uiterst belangrijk voor onze gezondheid. Het juiste beddengoed creëert een optimale basis voor een goede slaap. De taak van de matras is om de wervelkolom goed te ondersteunen zodat deze zijn natuurlijke S-vorm behoudt tijdens de slaap en rugpijn voorkomt. De hardheidsgraad speelt hierbij ook een rol. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, slaaphouding, orthopedische problemen en persoonlijke voorkeur speelt deze een rol om ervoor te zorgen dat je in de juiste houding slaapt.

Het kan 1-2 weken duren voordat het lichaam gewend is aan het nieuwe matras. Wees daarom op de hoogte van eventuele retourrechten - allnatura biedt een uitgebreid retourrecht van 100 dagen. Als je eenmaal de juiste matras met de juiste hardheid hebt gevonden, staat niets een gezonde en rustgevende slaap meer in de weg.

Matratzen

Vind de perfecte matras

Snel & gemakkelijk: Beantwoord gewoon een paar korte vragen.

Individueel & gepersonaliseerd: Aanbevelingen gebaseerd op je slaapgewoonten.

Gegarandeerd comfort: Vind de matras waarop u perfect slaapt. slapen.

Begeleiding starten

7. Veelgestelde vragen (FAQ's)

1. Hoe vind ik de juiste hardheidsgraad voor mij?

De juiste hardheidsgraad hangt af van uw lichaamsgewicht, de gewenste slaaphouding, bestaande orthopedische problemen en persoonlijke voorkeur. U moet verschillende hardheidsgraden uitproberen om de juiste te vinden. Onze slaapexperts helpen u graag bij het vinden van een matras met de juiste hardheidsgraad.

2. Kan de hardheidsgraad van een matras later worden gewijzigd?

Matras topper Met een matras topper kunt u het liggevoel eenvoudig en gemakkelijk aanpassen. Een natuurlatex topper vormt zich op een aangenaam puntelastische manier naar je lichaam en zorgt voor extra demping. Net als bij de matras kun je kiezen voor een hardere of zachtere topper om het liggevoel aan je wensen aan te passen.


3. Welke matras is geschikt voor rugslapers?

Als regel hebben rugslapers een matras nodig dat medium stevig tot stevig is, zodat de wervelkolom voldoende ondersteund wordt en niet doorhangt.

4. Welke hardheidsgraad van een matras is geschikt voor zijslapers?

Om de wervelkolom correct te ondersteunen, moet een matras voor zijslapers over het algemeen middelhard zijn, omdat het kan meegeven in de schouder- en bekkenzone en de rest van het lichaam optimaal kan ondersteunen. Natuurlijk moet hier ook rekening worden gehouden met het lichaamsgewicht en bestaande orthopedische problemen.

5. Hoe beïnvloedt het lichaamsgewicht de keuze van de hardheidsgraad?

Als algemene regel geldt: hoe hoger uw lichaamsgewicht, hoe steviger de matras moet zijn. Dit biedt het lichaam voldoende ondersteuning en voorkomt dat het te veel wegzakt.

te hard liggen Fout: De matras is te hard, de wervelkolom wordt gebogen en er ontstaat rugpijn.
te zacht liggen Fout: Het matras is te zacht, de wervelkolom zakt door en wordt gebogen. Dit leidt ook tot rugpijn.
juist zijn Correct: Matras met variabele hardheid en hoge puntelasticiteit, de wervelkolom is in een rechte en ontspannen positie en je kunt pijnvrij slapen.

6. Hoe beïnvloedt de hardheidsgraad van een matras de duurzaamheid?

Matrassen met een hogere hardheid hebben meestal een dichtere materiaalstructuur en zijn daarom minder gevoelig voor doorzakken of permanente vervorming, wat hun levensduur kan verlengen. Het is echter niet zozeer de hardheidsgraad die bepalend is voor de duurzaamheid van een matras, maar het matrastype en de juiste verzorging. In onze onderhoudsgids vind je nuttige tips en trucs om lang van je matras te genieten.

7. Welke hardheidsgraad voor een gedeelde matras?

Matras voor partners Als twee personen een matras delen, maakt dat het kiezen van de juiste hardheidsgraad er niet eenvoudiger op. Als beide personen ongeveer hetzelfde wegen, is dit het minste probleem. In dit geval kunt u gewoon de hardheidsgraad kiezen op basis van hun gecombineerde gewicht. Als de partners echter een verschillend gewicht hebben, kun je beter niet kiezen voor één grote matras met slechts één hardheidsniveau.

Een gedeelde matras is normaal gesproken geen ideale oplossing op de lange termijn, omdat het altijd te zacht of te stevig wordt voor een van de slapers. Een compromis leidt er meestal zelfs toe dat beide partners slecht slapen. Als de matras te zacht of te stevig is, kan dit ook snel leiden tot ongemak in de rug en de lendenwervels.

In plaats daarvan raden we duidelijk aan om voor elke partner een andere hardheid van de matras te kiezen. Zo kan iedereen ontspannen op zijn eigen kant liggen en slapen. Dit kan op de klassieke manier met 2 matrassen of met een shared partner matras.

laden

Een moment geduld.....